Kromming in de penis van A-Z

Het ABC van de kromming van de penis

Wanneer wordt je kromming een probleem?

kromming in de penis

Inleiding & achtergrond

Een kromming in de penis of gebogen penis is een veelvoorkomende aandoening die zeer problematisch kan zijn en een man kan belemmeren om een gezond seksueel leven te leiden.

Geschat wordt dat 1% – 3% van de mannen last heeft van een ernstige kromming van de penis, waardoor het een veel voorkomende mannelijke aandoening is.

Hoewel het vaak als synoniem wordt gebruikt en waargenomen, is een “bocht” meestal de term die wordt gebruikt voor een veel ernstigere peniskromming. Een bocht omvat meestal littekenweefsel zoals bij de ziekte van Peyronie.

Een eenvoudige kromming heeft bijna nooit littekenweefsel.

Wat is een gebogen penis?

Definitie: Kromming van de penis is een abnormale buiging in de penis die meestal prominent wordt tijdens een erectie. 

Hoe weet je of je een kromme penis hebt? (Tekenen en symptomen)

 • Er is een boog in de penis in erectie
 • Vernauwing van de penis bij een erectie
 • Een erectie voelt pijnlijk aan
 • Problemen met penetratie of pijn tijdens geslachtsgemeenschap

Wat veroorzaakt een gebogen penis?

  Hieronder volgt een lijst van enkele van de belangrijkste factoren die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van de meeste gevallen van een gebogen penis.

  1. Aangeboren oorzaak (aangeboren kromming): Aangeboren kromming komt vanaf de geboorte of kan ook ergens in de eerste weken optreden. Hoewel een dergelijke vervorming van de penis in de meeste gevallen zichzelf corrigeert zonder enige behandeling, houdt het in sommige gevallen aan, d.w.z. de peniskromme wordt meestal meer uitgesproken (of wordt op de eerste plaats merkbaar) in de tijd van de puberteit. Dit komt omdat het mannelijke intieme orgaan veel sneller groeit in deze periode van je leven door de afscheiding van geslachtshormonen, d.w.z. testosteron. Soms is de fout gewoon esthetisch, maar voor sommigen kan het een normaal seksleven ernstig belemmeren, waardoor seks moeilijk, pijnlijk of zelfs onmogelijk wordt.
  2. Trauma / blessure: Veel mannen, die niet met een kromme penis worden geboren, kunnen er later in hun leven een krijgen als gevolg van een trauma aan de penis. Hoewel de penis duidelijk geen botten bevat, kan dit soort trauma toch blijvende schade veroorzaken. Seksgerelateerde ongelukken, zelfs die waar je niet lang over na zou denken nadat ze zijn gebeurd, kunnen scheuren in de penis veroorzaken die de groei belemmeren. Wanneer de penis op deze manier wordt gekwetst, zorgt dit er vaak voor dat één kant van de penis stopt met groeien. Terwijl de gezonde kant de beschadigde kant ontgroeit, zal de penis effectief gebogen worden.
  3. Slecht passende kleding: wanneer de mannen (die zeer strak ondergoed of broeken dragen) erecties krijgen, wordt hun penisweefsel beperkt en tot op zekere hoogte geïmmobiliseerd. Bovendien buigen ze hun penissen vaak naar de zijkant om de ongemakkelijke erectie te verbergen. Dit heeft invloed op de vergroting omdat het bloed beter door één kant van het sponsachtige weefsel zal stromen en terwijl de andere kant ondervoed blijft waardoor het zuurstof en andere belangrijke voedingsstoffen berooft.
  4. Op de buik slapen: Hoewel dit niet medisch bewezen is, vragen sommige seksuologen en reproductieve experts adolescenten om niet op de buik te slapen. De hypothese is dat slapen op de buik een “compressie” effect heeft op de bloedvaten van de penis en dat het natuurlijk resulteert in een verminderde bloedtoevoer naar de sponsachtige weefsels van de penis. Dit leidt uiteindelijk tot een verminderde groei van het weefsel van de penis, vaak aan één kant, en resulteert dus in de vorming van kromming.
  5. Ziekte van Peyronie: De meest voorkomende oorzaak van een kromme penis is de ziekte van Peyronie. Peyronie’s is een degeneratieve ziekte, als het onbehandeld blijft, zal het erger worden. Het meest voorkomende resultaat van deze ziekte is een steeds meer kromme penis, soms in die mate dat het geslachtsgemeenschap pijnlijk of onmogelijk maakt.
  6. Andere oorzaken: Daarnaast zijn er enkele andere medische oorzaken of aandoeningen die kunnen leiden tot de vorming van een kromming in de penis. Deze omvatten gewoonlijk:

  Contractuur van Dupuytren: dit is een koordachtige verdikking over de palm van een of beide handen. Het is een vrij veel voorkomende aandoening bij blanke mannen ouder dan 50 jaar. Slechts een zeer klein aantal mensen met een contractuur van Dupuytren ontwikkelt echter een kromming van de penis.

  Urethrale strictuur: Obstructie van urethera (de kleine buis die de urine en het sperma naar en uit de penis transporteert).

  Hypospadie: een andere genetische penisafwijking

  Hoe ontwikkelt de peniskromming zich?

  Een natuurlijke kromming treedt op wanneer de twee kamers van de penis zich door de jaren heen met verschillende snelheden ontwikkelen, waardoor de penis naar de langzamere ontwikkelingskamer wordt gebogen.

  Een dergelijke natuurlijke ontwikkelingstendens kan op geen enkele manier worden voorspeld en voorkomen, hoewel er behandelingen beschikbaar zijn om het probleem te verhelpen.

  Mogelijke richtingen van peniscurve

  De meest voorkomende richting van een peniskromming is een kromming van de penis naar boven. Het kan ook naar één kant worden gebogen.

  Het is ook mogelijk om de penis volledig rechtop te hebben staan, maar toch recht naar beneden wijzend alsof hij op een scharnier aan de basis staat. Deze misvorming in de vorm van de penis is merkbaar en kan seksueel contact bemoeilijken.

  De penis kan ook een zandlopervorm aannemen waarbij het lijkt alsof er een band om de schacht is gewikkeld. Evenzo is een bocht naar links duidelijker dan elke andere bocht.

  Waarom buigt de penis bij erectie?

  Meestal neemt de penis pas zijn kromming bij erectie.

  Dit is zo omdat:

  • Het deel van de penis dat de kromming veroorzaakt, heeft minder huid dan de rest van de penis.
  • Er zit littekenweefsel op de penis. (die niet zo goed uitrekt als de normale huid)
  • Een deel van de huid aan de andere kant van de curve is uitgerekt (van beklemmende kleding, constante positionering of trekken)

  Zijn er complicaties van een gekromde penis?

  Indien onbehandeld, wordt de aandoening meestal erger en leidt het tot het onvermogen om geslachtsgemeenschap te hebben of kan geslachtsgemeenschap moeilijk, pijnlijk of onmogelijk maken. Impotentie kan ook optreden.

  Zijn er behandeling methodes?

  Als u moeite heeft met het krijgen van een erectie of als u merkt dat geslachtsgemeenschap pijnlijk is of als u zich gewoon niet op uw gemak voelt bij het “uiterlijk” van uw penis, moet u wellicht stappen ondernemen om hiermee om te gaan.

  De gemakkelijkste benadering is met penistractie, dit houdt in dat de kant van de penis met het littekenweefsel wordt uitgerekt zodat deze overeenkomt met de andere kant. Een andere optie is om een ​​crème te gebruiken die verapamil (een calciumantagonist) bevat die helpt het littekenweefsel af te breken.

  Het laatste redmiddel voor het omgaan met een gebogen penis is een operatie; dit is een drastische oplossing en moet alleen worden overwogen als elke andere optie heeft gefaald.

  Al met al is een gebogen of een kromme penis een veelvoorkomende aandoening die niet mag worden genegeerd. In feite mag niets uw seksuele bevrediging en tevredenheid in de weg staan, vooral iets dat zo corrigeerbaar is als de kromming van de penis.

  Je zou kunnen denken dat je peniskromming geen probleem is, maar het kan veel problemen veroorzaken die schadelijk zijn voor je seksuele gezondheid. Handel daarom nu voordat het te laat is!

   

  Alles over de ziekte van Peyronie

  Wat veroorzaakt de ziekte van Peyronie?

  De meeste deskundigen zijn het erover eens dat de ziekte van Peyronie zich gewoonlijk ontwikkelt na een trauma of verwonding die bloedingen in de penis veroorzaakt.

  Hoewel dit trauma acute gevallen van de ziekte van Peyronie kan verklaren, verklaart het niet waarom de meeste gevallen zich langzaam en progressief ontwikkelen (chronische gevallen), of wat de ziekte veroorzaakt zonder duidelijke traumatische gebeurtenis of ongeval.

  Wat gebeurt er bij de ziekte van Peyronie?

  De ziekte van Peyronie wordt gekenmerkt door een plaque, of harde knobbel, die zich vormt op het erectieweefsel van de penis. Gelukkig is deze plaque goedaardig (of niet-kankerachtig) en begint vaak als een ontsteking die zich kan ontwikkelen tot een fibreus weefsel.

  In de meeste gevallen, wanneer de ziekte binnen een jaar of zo geneest, gaat de plaque niet verder dan een initiële ontstekingsfase.

  Wanneer de ziekte echter jaren aanhoudt, wordt de plaque vaak een taai, vezelig weefsel en kunnen zich kalkafzettingen vormen.

  Wat zijn de tekenen en symptomen van de ziekte van Peyronie?

  Hoewel elk individu de symptomen van de ziekte van Peyronie anders kan ervaren, kunnen de meest voorkomende symptomen van de ziekte van Peyronie zijn:

  Plaque: die (indien aanwezig op de bovenkant van de schacht) ervoor zorgt dat de penis naar boven buigt. Evenzo zorgt deze plaque (indien aanwezig aan de onderkant van de penis) ervoor dat de penis naar beneden buigt.

  Verkorting van de penis: In gevallen waarin de plaque zich zowel aan de boven- als onderkant ontwikkelt, kan de penis ingedeukt en verkort worden

  Pijn, buigen en emotionele stress kunnen geslachtsgemeenschap verbieden

  Er kunnen pijnlijke erecties optreden.

  Er moet ook worden opgemerkt dat de symptomen van de ziekte van Peyronie kunnen lijken op andere aandoeningen of medische problemen. Het is daarom aan te raden om altijd uw arts te raadplegen voor een diagnose.

  Hoe wordt de ziekte van Peyronie gediagnosticeerd?

  Een diagnose van de ziekte van Peyronie wordt meestal gesteld met behulp van een volledige medische geschiedenis en lichamelijk onderzoek. Mannen die de dokter bezoeken, zoeken bijvoorbeeld vaak medische hulp voor erecties en problemen met geslachtsgemeenschap. Deze diagnose wordt verder bevestigd door:

  1- Echografisch onderzoek van de penis: een diagnostische techniek die gebruik maakt van hoogfrequente geluidsgolven om een ​​beeld van de inwendige organen te creëren.

  2- Kleuren Doppler-onderzoek: een type echografie dat geluidsgolven gebruikt om de bloedstroom door een bloedvat te meten; golfvormen van de bloedstroom worden weergegeven op het ultrasone scherm (om de erectie functie, anatomie en bloedstroom te evalueren).

  Hoe wordt de ziekte van Peyronie behandeld?

  Over het algemeen is het doel van de behandeling om de patiënt met de ziekte van Peyronie seksueel actief te houden. Het geven van voorlichting over de ziekte en het verloop ervan is vaak opgenomen in het behandelplan. In sommige gevallen is behandeling niet nodig, omdat de ziekte van Peyronie vaak voorkomt in een milde vorm die zonder behandeling binnen 6 tot 15 maanden geneest.

  De behandeling kan zijn:

  Chirurgie is vaak het laatste redmiddel en gaat gepaard met een hoog risico op complicaties, kosten en bijwerkingen.

  Vitamine E: Sommige klinische onderzoeken hebben verbeteringen gemeld met orale vitamine E voorgeschreven door een arts.

  Geneesmiddelen: In sommige gevallen zijn injecties van verschillende chemische middelen in de plaques gebruikt bij een klein aantal patiënten. Deze wijze van behandeling heeft echter een sterk potentieel voor ongewenste bijwerkingen.

  Bestralingstherapie: met deze behandelmethode is bestraling gericht op de plaque om pijn te verminderen, maar heeft deze geen invloed op de plaque zelf; ongewenste bijwerkingen of verergering van de ziekte kunnen optreden.

  Gebruik van extenders: Voor degenen die geloven in de potentie en effectiviteit van alternatieve of natuurlijke behandelingsopties, bieden penisverlengers op basis van tractie een aantrekkelijke, veilige en economische optie.

  Geef een reactie

  Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.