Ziekte van Peyronie herkennen

Tekenen en symptomen in één oogopslag…

Wat is het?
De ziekte van Peyronie verzijst naar de aanwezigheid van littekenweefsel in de penis. De aandoening wordt zo genoemd omdat deze ongeveer 250 jaar geleden voor het eerst werd beschreven door een Franse chirurg Francois Peyronie.

Volgens de algemeen aanvaarde schattingen treft de ziekte van Peyronie tegenwoordig miljoenen mannen die gewoonlijk in de vijftig beginnen.

De plaque vormt zich door een leven van kleine verwondingen of tranen. Deze verwondingen genezen door het vormen van overdreven plaques, wat resulteert in de ziekte van Peyronie.

Mannen die abnormaal littekenweefsel elders in het lichaam vormen, zijn vatbaarder voor het ontwikkelen van een Peyronie-plaque.

Hoe ontwikkelt de ziekte van Peyronie zich?
Het littekenweefsel, of Peyronie’s Plaque, vormt zich in de wand van het weefsel dat het corpus cavernosum omringt. Er vormt zich een plaque in het “canvas” (tunica albuginea) dat de weefsels omhult.

Deze plaque is een platte plaat van littekenweefsel die zich aan de boven- of onderkant van de penis ontwikkelt in een dik membraan.

Tekenen en symptomen

De ernst, progressie en oplossing van verschillende tekenen en symptomen van de ziekte van Peyronie zijn variabel en variëren van persoon tot persoon. Symptomen kunnen zich langzaam ontwikkelen of ‘s nachts verschijnen.

In een vervolgonderzoek onder 97 mannen meldde 40% een verslechtering van hun klachten en symptomen in de loop van de tijd. Bij 47% was de ziekte echter gestabiliseerd na het verdwijnen van het ontstekingsproces en bij 13% waren de symptomen zelfs spontaan verdwenen.

Zoals hierboven vermeld, vormt zich bij de ziekte van Peyronie een plaque of harde knobbel in het weefsel van de penis. Het is echter niet 100% bewezen dat de ziekte hierdoor daadwerkelijk wordt veroorzaakt. Sommige deskundigen zijn van mening dat het een verborgen trauma of verwonding kan zijn, maar dit wordt niet altijd bevestigd.

De plaque maakt de penis minder flexibel, veroorzaakt pijn en zorgt ervoor dat de penis buigt als deze rechtop staat. Om dezelfde reden hebben veel mannen met de ziekte van Peyronie seksuele problemen omdat ze geen normale erectie kunnen krijgen of behouden. Patiënten hebben meestal ook een steeds pijnlijkere erectie en afwijking van de penis. Evenzo kunnen deze plaques in veel andere gevallen ook pijn veroorzaken bij erectie en kromming van de penis.

Bij veel mannen neemt de pijn in de loop van de tijd af, maar de buiging in de penis kan een probleem blijven, waardoor geslachtsgemeenschap moeilijk wordt. De seksuele problemen die het gevolg zijn, kunnen de fysieke en emotionele relatie van een paar verstoren en kunnen het zelfrespect van een man verminderen.

Veroorzaakt de ziekte van Peyronie erectiestoornissen?
Helaas wel, aangezien de ziekte van Peyronie niet alleen een abnormale vorm/kromming van uw penis zal veroorzaken, maar ook de bloedstroom voorbij de plaque zal belemmeren, wat resulteert in een erectiestoornis. Het corrigeren van de plaque zal de potentie verbeteren.

Kunnen de tekenen en symptomen vanzelf verdwijnen?
Als u helemaal geen behandeling krijgt, is spontane verbetering zeer zeldzaam. Na een jaar wordt echter ongeveer 2/3e van de mannen niet slechter en blijft stabiel. Aan de andere kant kan 1/3e van de mannen de tekenen en symptomen verergeren, wat uiteindelijk kan leiden tot mogelijke complicaties.

Op basis van de bovenstaande discussie en klinische kenmerken kan worden geconcludeerd dat de ziekte van Peyronie in feite een ernstig probleem is dat kan leiden tot ernstige misvorming, abnormale vorm, erectiestoornissen en andere seksuele gezondheidsproblemen bij mannen.

Het is daarom van cruciaal belang om het probleem zo vroeg mogelijk aan te pakken. Aangezien chirurgische en medicamenteuze behandelingsopties voor de ziekte van Peyronie niet vrij zijn van bijwerkingen en risico’s, kunt u altijd een andere optie kiezen.

Behandelmethoden

Het Deense DanaMedic heeft enkele apparaten op de markt gebracht om de kromming in de penis te corrigeren met behulp van een penis extender. Het Jes-Extender ‘straightener’ model is speciaal ontwikkeld als behandeling tegen de kromming van de penis en de ziekte van Peyronie.

 Ook SizeGenetics heeft een geschikt type dat een kromming kan corrigeren. Sommige studies spreken van een mogelijke correctie van 60% met dit apparaat.

Op de pagina Peyronie behandelen staat meer uitleg over deze behandelmethoden.

Gevolgen van de ziekte van Peyronie

Waar kan het toe leiden?

Geschiedenis en achtergrond

De ziekte van Peyronie werd voor het eerst waargenomen in 1687 en werd voor het eerst beschreven door een Franse chirurg François de la Peyronie in 1743 en werd daarom naar hem vernoemd.

De ziekte van Peyronie is een van de meest vervelende penis-/seks gerelateerde problemen bij mannen. Schattingen van de prevalentie van de ziekte van Peyronie variëren van minder dan 1 procent tot 23 procent.

Een recente studie in Duitsland vond de ziekte van Peyronie bij 3,2 procent van de mannen tussen de 30 en 80 jaar. Hoewel de ziekte meestal op middelbare leeftijd optreedt, kunnen jongere en oudere mannen het ook ontwikkelen.

Evenzo tonen statistieken aan dat de ziekte van Peyronie vaker voorkomt bij blanke mannen met Noord-Europese afkomst en zelden wordt aangetroffen bij Afro-Amerikaanse mannen en Aziatische mannen.

Complicaties van de ziekte van Peyronie

Indien onbehandeld, kan de ziekte van Peyronie leiden tot een aantal ernstige psychologische en fysiologische complicaties bij mannen, zoals:

Peniskromming / buiging: Een plaque op de bovenkant van de schacht, die het meest voorkomt, zorgt ervoor dat de penis naar boven buigt. Evenzo zorgt een plaquette aan de onderkant ervoor dat deze naar beneden buigt. In sommige gevallen ontwikkelt de plaque zich zowel aan de boven- als onderkant, wat leidt tot inkepingen en verkorting van de penis. Soms verbieden pijn, buiging en emotionele stress seksuele gemeenschap. Als dit niet vroegtijdig wordt gecorrigeerd of voorkomen, kan dit leiden tot blijvende misvorming van de penis.

Verhard weefsel op andere delen van het lichaam: ongeveer 30 procent van de mannen met de ziekte van Peyronie ontwikkelt verhard weefsel op andere delen van het lichaam, zoals de hand of voet. Een veelvoorkomend voorbeeld is een aandoening die bekend staat als de contractuur van de hand van Dupuytren.

Urethrale strictuur: De structuur van de urethra verwijst naar de vernauwing of obstructie van de urethra (een lange buis die uw opgeslagen urine van de urineblaas naar de penis transporteert en deze dus tijdens het plassen uit het lichaam verdrijft). De meest voorkomende oorzaak van een dergelijke vernauwing bij de ziekte van Peyronie is de ontwikkeling van een kromming of abnormale vorm van de penis die een permanente draaiing / kromming in de urethra zelf veroorzaakt.

Erectiestoornissen (impotentie): de ziekte van Peyronie kan gemakkelijk leiden tot erectiestoornissen, het onvermogen om een ​​erectie te krijgen of te behouden of hard genoeg voor geslachtsgemeenschap.

Psychosociale complicaties: Complicaties van de ziekte van Peyronie omvatten ook het onvermogen om geslachtsgemeenschap te hebben en schaamte over het uiterlijk van de penis. Dit kan iemands seksleven en ego ernstig beïnvloeden, wat leidt tot een algehele verslechtering van de relaties tussen partners en een ongelukkig sociaal leven.

Al met al is de ziekte van Peyronie een vervelende, ernstige penis gerelateerde aandoening die op meerdere manieren een negatief effect kan hebben op uw seksuele, fysieke en sociale leven. Daarom is het het beste om een ​​vroege oplossing van het probleem te zoeken zodra een van de tekenen of symptomen wordt ontdekt.

 

Geef een reactie

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.